Predstavitev projekta "Pot miru", 16.10.2018 na Igu

Na povabilo ga. Alenke Jeraj, smo 16.10.2018 predstavili na Igu naš projekt POT MIRU, ter Avtobiografijo ŽIVIM ZA SVETOVNI MIR častitljivega Sun Myung Moona. Glasbeno točko sta izvajala g.Miha Kitič in njegov sin Nao Kitič.



Predstavitev mednarodnega projekta „POT MIRU“ na Igu

Lepo je govoriti o miru, še lepše pa je, ko ga v praksi vsakodnevno izvajamo. Na povabilo gospe Alenke Jeraj je bil v Dvorani Centra Ig 16. oktobra 2018 predstavljen mednarodni projekt »Pot miru« (Peace Road) v organizaciji Univerzalnega mirovnega združenja in Slovenskega ženskega društva za mir v svetu, ki delujeta na Škofljici. Projekt se je začel v Južni Koreji leta 2005 na pobudo gospoda dr. Sun Myung Moona in njegove žene ga.dr. Hak Ja Han Moon, oba sta priznana svetovna mirovnika in verska voditelja.

Slovenija se že 5 leto pridružuje projektu. Letošnji moto »Poti miru« za našo regijo je bil povezan s 100. obletnico konca 1. svetovne vojne: “Kolesarimo za mir, kjer so se naši pradedje borili pred 100 leti”. Letošnja pot je vodila skozi tri države Avstrijo, Slovenijo in Italijo t.i. tromejo. Na letošnji poti miru se je približno 50 kolesarjev in podpornikov iz treh držav zbralo pred Uradom občine Arnoldstein v Avstriji. Župan mesta, gospod Erich Kessler, je ob pozdravu izrazil svojo močno željo za prijateljstvo in dobro komunikacijo med tremi državami. Gospod Kessler je od organizatorja prejel posebno plaketo z nazivom » Ambasador miru« Vsebina naziva pojasnjuje temeljne vrednote Univerzalnega mirovnega združenja in njenih ustanoviteljev, z njo se je gospod župan popolnoma strinjal in povedal, da je zanj podeljena plaketa » Ambasador miru« dragocenejša od vsakega drugega darila.

Prva, precej zahtevna etapa poti je vodila od Arnoldsteina do Trbiža v Italiji. To je bila 14 km dolga trasa med gozdovi na nekdanji železniški progi, ki je bila zgrajena v času Avstro-Ogrske monarhije, pred več kot 100 leti. Po uri in pol kolesarjenja so kolesarji prispeli naTrg Piazza Unita v Trbižu, kjer jih je pozdravil župan mesta g.Renzo Zanetto. V pozdravnem govoru je pojasnil pomen prijateljstva in sprave med sosednjimi državami. Ta dan je bil to že drugi župan, ki je prejel naziv Ambasadorja za mir.

Drugi del izziva je bila 18 km dolga pot od Trbiža do znamenitega turističnega mesta, Kranjske Gore ob vznožju Julijskih Alp v Sloveniji. Etapa je bila zaradi strmine zelo zahtevna,kljub temu pa osupljiva zaradi lepote pokrajine, kjer jih je pozdravila predstavnica Turističnega društva gospa Klavdija Gomboc, Gospod Marjan Šturm predsednik Združenih slovenskih organizacij na Koroškem je spregovoril o pomenu mirovne regije Alpe-Adrie in povabil vse udeležence k sodelovanju v tem mirovnem projektu.

Program predstavitve projekta »Pot miru« na Igu smo pričeli z glasbo. Gospod Miha Kitič – na kitari in njegov sin Nao Kitič na oboi sta skupaj zaigrala skladbo Let’s have a party. Predsednica Univerzalnega mirovnega združenja gospa Erna Košmrlj je predstavila pomen in potek tega projekta v svetu in v Sloveniji. Predstavljeno je bilo tudi avtobiografsko knjižno delo z naslovom »Živim za svetovni mir« Čast.Dr.Sun Myung Moona, ki je bilo ob tem dogodku podarjeno v uporabo Knjižnici Ig. Gdč. Rebeka Košmrlj, dijakinja Mednarodnega oddelka Gimnazije Bežigrad, je prebrala nekaj avtorjevih misli o njegovem življenju,.kjer pravi: „Mir na svetu je možno doseči in ohranjati le,če se vračamo k načelom ljubezni in sprejemanja drug drugega“.

Gospa Sonja Grčar, predsednica Slovenskega ženskega društva za mir v svetu, ki je srečanje tudi povezovala, je skupni večer zaključila z mislijo »Poklonimo sebi in drugim nocojšnji navdih miru in ga ponesimo s seboj v naš vsakdan! V vsakdan pa so udeleženci ponesli tudi lep spominek, ročno izpisanega imenena v korejskih pismenkah, ki ga je zanje izdelala Rebeka Košmrlj.